“Mensen ontmoeten, hard werken en gezelligheid”

“Ik werk als vrijwilliger bij ’t Hert in de keuken. Daarvoor was ik betrokken bij De Schakel. Dus alles bij elkaar ben ik zo’n 4-5 jaar actief voor Van Tuin tot Bord. Toen ik van buurt verhuisde ben ik naar ’t Hert gegaan. Romilda vroeg: Kom je bij ons koken? Dat had ik alleen als hobby gedaan. Maar ik hou wel van een uitdaging.

Met de handen bezig

Voor mij betekent Van Tuin tot Bord binding, mensen ontmoeten, hard werken in de keuken en gezelligheid. Het is heel sociaal. Ik doe het eens in de twee weken. Omdat ik tien jaar geleden een hersentumor had, heb ik niet-aangeboren hersenletsel, NAH. Ik moet steeds kijken naar wat ik nog wel kan. Het liefste ben ik met mijn handen bezig, niet met mijn hoofd, dat werkt beter. Naast dit vrijwilligerswerk zit ik in de medezeggenschap van Plurijn, waar ik ook een zelfstandig appartement heb. Het is mijn droom om hondentrimster te worden.

45 eitjes pocheren

Als je hier in de keuken komt werken word je meestal gekoppeld aan iemand met veel ervaring. Soms denk ik ook: dat gaan we even googlen. Zo moest ik een keer eitjes pocheren. Dat heb ik toen opgezocht en er waren er maar twee van de 45 mislukt! Zelfs de groentes die ik thuis minder lekker vind, worden hier wel lekker klaargemaakt.

Niet stressvol

De meeste gasten zijn iets ouder. Maar de chefs zijn jonger. Ik zou het leuk vinden als er meer jongeren komen eten. Inclusief koks kunnen we hier maximaal 40 mensen voeden. Aan het eind, met het uitserveren, is het altijd wel even hard werken. Niet stressvol want we zijn met genoeg vrijwilligers. In de keuken mag je alles doen. De ene keer maak ik toetjes, de soep doe ik ook. Het is niet zo dat je standaard hetzelfde doet, dat gaat altijd in overleg met Romilda.

Dankbare gasten

Ik ben zelf niet zo’n tuinmens maar verse groentes heb ik hier meer leren waarderen. Het is ook leuk dat je hier niet alles hoeft te kunnen of te willen. Je kan zelfs zeggen: ik maak liever soep dan toetjes, daar houden ze rekening mee. Bordjes opmaken vind ik heel leuk. Uitserveren ook, vanwege de dankbare gasten. Je krijgt veel waardering. Ik woon in Bottendaal maar als ik met mijn hond naar het Willemkwartier loop zie ik vaak bekende gezichten van Van Tuin tot Bord.”