“Vrijwilligerswerk met een ideaal, dat past bij mij”

Ik ben vanaf 2020 vrijwilliger bij Van Tuin tot Bord en ben in de tuin begonnen, bij wijkcentrum de Schakel. Inmiddels ben ik ook gastvrouw in het buurtrestaurant. Ik dek de tafels, zet bloemen neer en zit bij de kassa. Ik ben meer dan dertig jaar kleuterjuf geweest op de Vrije School. Net als in mijn werk als juf heeft dit vrijwilligerswerk een ideaal, dat past bij mij vanwege de gemeenschapsvorming. Bovendien heb ik nu meer contact met de buurt, je bent in je eigen omgeving en je kijkt wat je daaraan kunt bijdragen.

Vriendschap op de tuin

Vrij snel na onze start kwam corona en lag het hele leven plat. Dat eerste voorjaar was erg droog en ik ging zeker om de dag naar de moestuin om alles water te geven. Dat was wel aanpoten! Iedereen was erg geschrokken van de lockdown en buurtbewoners kwamen naar de tuin om een praatje te maken. Ik ging vaak samen met een andere vrijwilliger de planten watergeven en daarbij voerden we veel gesprekken. Zo is er een fijne vriendschap ontstaan. De vrijwilligers gaan regelmatig naar elkaars feesten of zien elkaar weleens op de sportschool.

Natuur en mensen

Het mooiste aan dit werk is verbinding met de natuur én met de mensen. Onze gasten in het restaurant zijn vaak ouderen die alleen wonen. Zij vinden het heel gezellig om samen te eten en zijn een hechte groep geworden. Ik ben ervan overtuigd dat Van Tuin tot Bord helpt tegen de eenzaamheid. Ik zou graag zien dat er meer mensen met een migratieachtergrond komen eten. Onder de vrijwilligers hebben we wel al best veel verschillende achtergronden en ook bij de kindermoestuin zie je veel diversiteit. Zij mogen soms ook koken met groenten uit de moestuin. Een lekkere pan soep of kruidenboter. Ik vind dat heel leuk om te zien hoe dat samen mixt, die kinderen.

Betrokkenheid

Ons werk hier is niet moeilijk. Iedereen krijgt op zijn of haar niveau instructies van Romilda. Zij maakt het plan voor het zaaien en de wekelijkse werkzaamheden. Soms aangepast op fysieke beperkingen, zoals bij rugpijn. Dan kun je in de verhoogde bakkentuin voorzaaien. Onze kok John is zo relaxed terwijl er vaak tussen de 40-50 mensen komen eten! Hij heeft voor iedereen aandacht, voor de gasten en de vrijwilligers. Onze gasten zijn dol op John vanwege zijn betrokkenheid en flexibiliteit. En hij kan super lekker koken, altijd drie gangen, een geweldige vegetarische maaltijd.