Search

“Verbintenis met de natuur is altijd belangrijk voor me geweest”

Ik doe mee in de moestuingroep van Van Tuin Tot Bord. Samen beheren we een moestuin van 250 vierkante meter, bij de Broederij In Lindenholt. Vanuit mijn huis loop ik zo naar de Broederij. Interesse in tuinieren heb ik altijd al gehad. Lang geleden had ik een biologisch dynamische volkstuin en ik heb thuis bonsaiboompjes gekweekt. Ik heb vijftig jaar in de duiksport gezeten, overal ter wereld heb ik gedoken. Die verbintenis met de natuur is altijd belangrijk voor me geweest.

Verbonden met de buurt

Mijn vrouw en ik eten mee op de donderdagen. Door Van Tuin Tot Bord ben je meer verbonden met de buurt, dat is ook de bedoeling. Maar het helpt ook bij de bewustwording van wat je eet. Bij de Broederij serveren ze op dinsdag soep en op donderdag een biologische maaltijd.

Andijvie, sla, bonen

Wij zaaien zelf in de volle grond en kopen ook zaaigoed in. Sommige planten kosten erg veel tijd om te zaaien, of je hebt een kas nodig en die hebben we niet. Ik heb wel thuis voor gezaaid in de vensterbank maar dat vond mijn vrouw niet zo leuk, haha! Dat geeft toch rommel. We telen hier de hele range aan groenten. Andijvie, sla, bonen. In november zetten we tuinbonen in de grond en dan ben je de zwarte luis voor. Als die wel komt knippen we de toppen eruit. Dan heb je ze in maart of april al verse tuinbonen. Zo uit de volle grond, dat proef je.

Taken verdelen

We werken met verschillende buurtbewoners in de moestuingroep, dat vind ik fijn. Ik werk veel samen met een andere fanatieke vrijwilliger. Ik ben vooral in de moestuin en zij richt zich op de bakken. Andere  vrijwilligers  helpen met oogsten, onderhoud, schoffelen. Je leert door mee te werken en er is weinig ervaring nodig. En we verdelen de taken . Ik ben 75 en heb bepaalde fysieke klachten, spitten doe ik niet meer.

Eerste topjes

Het oogsten, daar doe je het voor. Maar het is ook prachtig om, nadat je gezaaid hebt, de eerste topjes te zien verschijnen. Vorig jaar hadden we heel veel hete pepers. Daar zijn we toen sambal van gaan maken, heerlijk! Onze lang dragende aardbeien gaan ook hartstikke goed. Gidy , onze kok, maakt er met het kookteam heerlijke toetjes mee. Ook maken ze heerlijke hamburgers van rode biet. Gidy kan toveren met groenten. En de soep; die proef je nergens. Het is een pittige soep, precies goed!”