Onderzoek Junior activiteiten

Marèl Bloemendal, student gezondheid en maatschappij, van de Wageningen Universiteit heeft in 2024-2025 een onderzoek uitgevoerd bij Van Tuin Tot Bord Junior. 

Deze week ontving Van Tuin Tot Bord (Gidy en Elly) van haar het Onderzoeksrapport

De onderzoeksvraag die Marèl heeft onderzocht is: 

Hoe worden de activiteiten van Van Tuin Tot Bord Junior ervaren en hoe verhouden deze zich tot het welzijn van de kinderen?

Het onderzoek is uitgevoerd bij onze locaties in het Willemskwartier, Grootstal en Lindenholt. De onderzoeker heeft zowel kinderen, ouders als betrokken medewerkers van Bindkracht10 geïnterviewd.

De conclusie van het onderzoek is dat de activiteiten van VTTB junior door kinderen positief worden ervaren en de psychologische basisbehoeften van kinderen ondersteunt: autonomie, competentie en verbondenheid.

Uit het rapport:

Plezier speelt bij de junior activiteiten een belangrijke rol voor de kinderen. Alle kinderen noemden tijdens het onderzoek dat het leuk was om mee doen bij VTTB junior. Een kind: “er was niets wat ik niet leuk vond, behalve het weer naar huis gaan”. Er zijn meerdere dingen die bijdragen aan het plezier: zelf oogsten, groente wassen, koken, proeven, eten en afwassen. En ook het uitserveren van de maaltijd vinden kinderen heel leuk. Zoals een kind zei: “het leukste was als we begonnen met het eten maken. En wanneer we het eten aan de oudere mensen konden geven”. 

Ook ouders en medewerkers zijn positief over de activiteiten: ouders zien de lange termijn voordelen zoals het ontwikkelen van (voedsel) vaardigheden en extra educatie. Een ouder zei: “VTTB junior is een verrijking voor de opvoeding”. Medewerkers vinden de activiteiten een plezierige en informele manier van leren waarbij kinderen anderen ontmoeten, een nieuwe omgeving verkennen en nieuwe taken uitvoeren.

We kregen ook nog enkele adviezen:

Ga vooral door met:

  • het gratis aanbieden van de activiteiten zodat het toegankelijk is voor iedereen;
  • het aanbieden van de vegetarische en gezonde recepten;
  • het meegeven van recepten naar huis zodat kinderen de recepten ook thuis (evt. met ouders) kunnen maken.

 

Indien mogelijk:

  • geef kinderen de mogelijkheid om zelf recepten te kiezen. Dit zorgt voor onafhankelijkheid en trots. Dit geldt zeker voor de kinderen met een eigen eetcultuur;
  • biedt de activiteiten vaker aan en voor een langere periode;
  • probeer in het Willemskwartier ook de moestuinervaring te integreren;
  • stimuleer betrokkenheid van ouders bijv. door te komen proeven op het einde van een sessie (zoals nu reeds gebeurt in Lindenholt).

 

We zijn blij met de onderzoeksresultaten en alle tips. Mooi werk! Dank je wel Marèl!