Een interview met Monica (december 2018)

[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” transparent_background=”off” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” custom_padding_tablet=”50px|0|50px|0″ custom_padding_last_edited=”on|desktop” prev_background_color=”#000000″ next_background_color=”#000000″][et_pb_row admin_label=”row” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_post_title _builder_version=”3.18.7″ meta=”off” featured_image=”off” /][et_pb_text use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” _builder_version=”3.18.7″]

Monica, 68 jaar, gepensioneerd, in de zorg gewerkt

Hoe ben je bij Van Tuin Tot Bord terechtgekomen?

De eerste keer dat ik bij Van Tuin Tot Bord kwam eten, hadden ze een tekort aan koks. Ik zei dat ik best wel een keer wilde helpen. Ze vroegen aan mij: “Vind je het leuk om te koken?” en ik zei “bakken vind ik leuker” (lacht). Een maand later kwam ik voor de tweede keer – en er waren al 10 koks! Ik dacht, dan kan ik beter hier maar een boekje gaan lezen. Maar uiteindelijk heb ik toch meegekookt.

Ik had in het begin twijfels of ik erbij zou horen omdat ik niet in deze wijk woon. Ik dacht dat ik misschien een plek innam van iemand anders die het meer nodig zou hebben. Maar ik vond het zo gezellig hier, dus heb ik gewoon meegedaan. Inmiddels ben ik hier al dik twee jaar.

Waarom kom je zo graag bij Van Tuin Tot Bord?

Samen iets voorbereiden, mensen helpen, dat vind ik leuk. Een duidelijke taak krijgen, dat is wel belangrijk voor mij. Je bent samen iets aan het doen, met een product aan het eind, dat is heel bevredigend. Soms zijn we zelf verbaasd wat er uit de oven komt! Ik vind het leuk dat de moestuin mede bepaalt wat we gaan koken. En de samenwerking: mensen die in de tuin werken, komen ook eten.

Ik merk ook dat ik als persoon gewaardeerd word en dat voelt fijn. Ik ben zelf weer meer gaan koken! Meer durven, dat is zeker een winst van mijn vrijwilligerswerk bij Van Tuin Tot Bord. Je ziet ook andere mensen groeien, dat is heel fijn. En ik vind het leuk dat er mensen met een rugzak bij zijn.

Hoe vaak kom je meehelpen in de keuken?

Het idee is om elke twee weken mee te helpen. Soms red ik het niet als ik wat meer rust nodig heb. Maar als ik weet dat het druk is, kom ik zeker. Met cateringprojecten help ik ook mee, dat vind ik heel leuk. Het oogstfeest bij de pompoenenboer was een geweldige ervaring. Ik vind het fijn om met een klein groepje heel gericht iets voor te bereiden voor een project.

Waarom kom je zo graag bij Van Tuin Tot Bord?

Samen iets voor te bereiden, mensen te helpen, dat vind ik leuk. En duidelijke taak krijgen, dat is wel belangrijk voor mij. Je bent samen iets aan het doen, met een product aan het eind, dat is heel bevredigend. Soms zijn we zelf verbaasd wat er uit de oven komt! Ik vind het leuk dat de moestuin mede bepaalt wat we gaan koken. En de samenwerking: mensen die in de tuin werken, komen ook eten.

Ik merk ook dat ik als persoon gewaardeerd word en dat voelt fijn. Ik ben zelf weer meer gaan koken! Meer durven, dat is zeker een winst van mijn vrijwilligerswerk bij Van Tuin Tot Bord. Je ziet ook andere mensen groeien, dat is heel fijn. En ik vind het leuk dat er mensen met een rugzak bij zijn.

Bij Van Tuin Tot Bord werken geweldige mensen, het zijn echte zorgmensen. De leiding is heel erg toegangelijk en toegewijd, en er wordt hard gewerkt voor dit project. Je wordt ook gewoon gemist (zowel de koks als de gasten), ze vragen “hé, waar is…?” als iemand er een keer niet is. Dat is heel waardevol. En als we weten dat er iemand jarig is, zetten we kaarsjes op het toetje en gaan we voor die persoon zingen.

Er heerst een positieve sfeer, en als er toch een keer iets is, dan kun je het uitpraten. Die sfeer kun je ook terugvinden in het eten, het is bereid met liefde. De gasten zeggen ook altijd dat het een hele prettige sfeer is.

Hoe ziet zo’n middag met het keukenteam er uit?

Om 15:30 uur zitten we samen met thee en koffie samen met de stagiaires en met Romilda, de bedrijfsleider, om de recepten door te spreken. Je mag zelf kiezen welk gerecht je graag wilt gaan maken en dan bepalen we, wie samen gaat werken en wie hulp nodig heeft. Om 16 uur gaan we in tweetallen aan de slag en de stagiaire is meestal de vliegende kiep om het overzicht te houden en mee te helpen, waar nodig. Dan werken we door tot 18 uur, soms lukt dat en soms niet!

Kook je zelf ook vegetarische gerechten?

Sinds mijn 22e eet ik vegetarisch. Ik heb heel veel cursussen daarover gevolgd omdat er toen nog niemand mee bezig was. Ik neem wel eens wat overgebleven eten van Van Tuin Tot Bord mee en ga dat thuis combineren met verse ingrediënten.

En wat is je lievelingsgerecht?

Aardappelen met diverse groenten uit de oven. Dat vind ik heel lekker. En verder hou ik van toetjes! En het mag lekker zoet zijn, dat vind ik helemaal niet erg.

[/et_pb_text][et_pb_post_nav global_module=”1463″ saved_tabs=”advanced” title_font=”Roboto Condensed||||” title_text_color=”#898989″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” locked=”on” show_prev=”on” show_next=”on” /][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]